Mindszenty Zsuzsánna és a Musica Nostra kórus dicsérete

445074948_10160061596340841_2447357586802432155_n_1.jpg

Családomban a csütörtök esték közel három évtizede szentek és sérthetetlenek. Hattól nyolcig ugyanis feleségem, Lobmayer Margit – a szüneteket leszámítva – minden áldott héten a Musica Nostra kórus próbáira megy. Egykor négy gyermek főállású édesanyjaként sokáig szinte ez volt az egyetlen rendszeres „énidő” a számára, így mindketten nagy becsben tartottuk ezeket az alkalmakat. Amíg a kölkök kicsik voltak, én – mondjuk úgy – vigyáztam rájuk otthon; most már jó pár éve önjárók, de tudjuk: aznap este semmilyen program nem húzhatja keresztbe anya próbáját.

A kórust Mindszenty Zsuzsánna, az ELTE Tanárképző Főiskolai Kar Ének-zene, karvezetés szakának egykori tanára, vezetője alapította a tanítványaiból idén kereken 30 esztendeje. Az a kivételes muzsikus és jóbarát, aki az évtizedek során rengeteg szakmai, közösségi, emberi élménnyel ajándékozta meg Margót, és rajta keresztül az egész családunkat.

Ha ez idő alatt nem vettem részt legalább száz koncerten, akkor egyen sem. Korábban mindig az első sorban ültem a gyerekekkel (kezemben könyv, rajzpapír, nyalóka, Túró Rudi, kisautó, miegymás), remélve, hogy a közeli látvány jobban leköti őket, mint ha megbújnánk hátul a nézők között. Máig emlékszem, milyen sokszor leizzadtam, csak hogy pisszenés – na jó, nagyobb rendbontás – nélkül túléljük a hangversenyeket; mégis mentünk, rendületlenül, mert úgy éreztük, ott a helyünk. Sőt egy alkalommal Kodály Pünkösdölőjében a szólót két, akkor még kicsi leánygyermekem énekelte a Budavári Önkormányzat épületének aulájában.

Tegnap este pedig a Nostra az Óbudai Társaskörben ünnepelte koncerttel alapításának 30. évfordulóját. Az eseményen jelen voltak az együttest régóta segítő, és időnként vegyeskarrá bővítő fiúk, a korábbi tagok közül is sokan beálltak énekelni, Esterházy Pál Harmonia Caelestisét és Mozart Te Deumát az állandó partneregyüttessel, a Somogyváry Ákos vezette Caritas Collectio kamarazenekarral adták elő, de a résztvevők között volt Szekér Bernadett, a kar egykori tagja és állandó zongorakísérője is.

Az eseményen köszöntöttük az idén ugyancsak kerek – 70. – születésnapját ünneplő, örökifjú Mindszenty Zsuzsát, hálát adtunk az elmúlt esztendőkért, és sok örömet kívántunk az elkövetkezendőkre.

Kedves Zsuzsa, és lányok, asszonyok, köszönet a sok élményért, a barátságért, Isten éltessen titeket!